neděle 12. června 2016

Zázvorový sirup


Jako malá jsem se každé léto těšila na babiččin bezinkový nebo jak se říká u nás - kozičkový. Tenkrát jsem ho pila z dětského růžového plastového hrnku a namáčela si do něj piškoty. Bezinkový sirup už od babičky dostávám i s sebou na byt a loni k němu přibyl i sirup meduňkový a mátový.
Letos jsem se do nich pustila i já s vidinou snadné výroby domácích limonád. Volba padla na zázvorový a pak ještě jeden, ale o tom zase příště.
Množství surovin vyjde na asi 300 ml sirupu, pokud chcete víc, tak suroviny násobte. Také počítejte s tím, že barva sirupu se bude lišit podle toho, jaký použijete cukr.

Ingredience:

asi 150 g zázvoru
220 g (třtinového) cukru
půlka velkého citronu
0,7 l vody

Postup:

Zázvor si oloupu (nejlépe to jde lžičkou) a nakrájím na malé kostičky. Do hrnce dám cukr, zaliju ho vodou a spolu se zázvorem přivedu k varu. Potom na mírném ohni vařím asi hodinu až hodinu a půl. Mezitím ochutnávám. Sirup by měl být pálivý, ale zase ne moc. Také je důležité si uvědomit, že šťáva z citronu štiplavost o něco zmírní. Až je podle mých představ, stáhnu z plotny, přidám citronovou šťávu a přecedím do vymyté lahve.

Žádné komentáře:

Okomentovat